preskoči na sadržaj
OŠ Klenovnik u međunarodnom projektu Eko - škola

OŠ KLENOVNIK - EKO ŠKOLA

  

     

Protekli tjedan je u OŠ u Klenovniku prošao u eko ozračju. Naime u petak, 30 travnja je na svečanosti u Zagrebu, škola promovirana u međunarodnu eko-školu. Svečanoj promociji su nazočili ravnatelj škole Mijo Barišić, školske eko-koordinatorice: Ankica Džalto, Karmelka Car i Kristina Kruhoberec, „kumovi“ Eko škole: Jedinstvo Kartonaža Ivanec - direktor Martin Bunić, vlasnica cvjećarne „Orhideja“ gospođa Jadranka Oštarjaš te načelnik općine gospodin Izidor Gladović.

 Već tradicionalno se povodom dana planeta Zemlja za učenike viših razreda organizira „biciklijada“. Biciklijadu je ove godine organizirala profesorica TZK Josipa Polančec uz pomoć kolega: Miroslava Gužvinca i Mihovila Juranka a bicikliste su pratili policajci iz PP Ivanec. Svi sudionici (24) su uspješno završili utrku.

Učenik Bruno Vuglovečki je vozio van konkurencije te je oborio svoj rekord došavši na cilj za 20 minuta i 43 sekunde. U konkurenciji učenika najbolji su bili Jurica Hum, Alen Bunić i Drago Oštarjaš dok su kod učenica najbolje bile Valentina Bunić i Kristina Lazar.

Prošli tjedan su domari škole uz pomoć radnika javnih radova općine Klenovnik zasadili živu ogradu sa donje strane škole u duljini od 120 metara a ovih dana učenici eko-grupe zajedno sa tehničkim osobljem škole uređuje i Eko-vrt na kojem će biti zasađeno ljekovito i aromatično bilje.

Proteklih dana je ušla u završnu fazu gradnja višenamjenske sjenice za koju je škola putem natječaja dobila sredstva od nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva «Zamah» iz Zagreba a koju će uz pomoć općine biti dovršena do kraja svibnja.


PROVEDENA AKCIJA "ZIMSKO HRANJENJE PTICA"

      

U utorak, 02. veljače eko - patrolaši i eko - koordinatorica Kristina Kuhoberec proveli su akciju zimskog hranjenja ptica.

Učenici eko - patrole kojima su se pridružili i ostali učenici naše škole donijeli su sjemenke koje su umijesili u margarin te napravili kugle od sjemenki. Sjemenke su postavili u kućice koje su  napravili domari naše škole.

Učenici su s velikim oduševljenjem pristupili cijeloj akciji te zaključili da će se od sad brinuti i za ptice oko svojeg doma.

K.K.

 


 

GODIŠNJI SUSRET EKO-ŠKOLA VARAŽDINSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

 

     

            OŠ Grofa Janka Draškovića Klenovnik je po prvi puta sudjelovala na godišnjem susretu eko-škola Varaždinske i Međimurske županije, 19 siječnja, u Lepoglavi. Školu je predstavljao eko-tim sastavljen od 5 članova: ravnatelja škole Mije Barišića, školskih koordinatorica Karmelke Car, Ankice Džalto i Kristine Kruhoberec te učenice Ivane Canjuga, 4.r.

            Petnaestak je škola predstavilo svoje prezentacije o temi Održive potrošnje u okviru Održivog razvoja kroz koje su izrazili svoje ideje o očuvanju okoliša i štednji energije. Većina prezentacija bila je zanimljiva i dobro koncipirana. Vrlo zapažena i komentirana prezentacija od strane sudionika je bila prezentacija naše škole, OŠ Klenovnik, na temu „Projekt uštede u okviru održive potrošnje u OŠ Klenovnik“, a koja se odnosi na korištenje računalne memorije umjesto korištenja papira. Od rujna 2008. g. gotovo svi učitelji i ostali djelatnici škole sve svoje dokumente imaju i čuvaju na memory-stickovima, CD-ima i sl., umjesto da ih imaju na papiru. Tako značajno štede na kupnji papira, boje za printer i tonera za fotokopirni aparat, štede električnu energiju, ali i vrijeme i energiju potrebnu za printanje i stajanje uz kopirni aparat. Međutim, najznačajniji je eko-efekt projekta jer se racionalnijim korištenjem papira čuvaju šume za buduće generacije što i jest cilj Održive potrošnje.

            Nakon predstavljanja projekata, održan je okrugli stol za koordinatore i ravnatelje škola na kojem je predsjednik Udruge Lijepa naša dr. Ante Kutle rezimirao aktivnosti eko-škola.

K.K.


 

EKO ODBOR OŠ KLENOVNIK

U utorak, 01. prosinca održana je konstituirajuća sjednica Eko odbora OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik. Eko odbor broji 14 članova i osim predstavnika učenika i djelatnika škole u odboru se nalaze i vanjski članovi koji podupiru eko aktivnosti škole. Eko odbor ima 7 vanjskih članova, od predstavnika roditelja i školskog odbora do gospodarstvenika i načelnika općine koji u aktivnostima Eko škole vidi generator i pokretač svih drugih aktivnosti vezanih za proizvodnju zdrave hrane i eko turizam koje u narednom periodu planira pokrenuti općina Klenovnik.

Na prvoj sjednici odbora donesen je i plan aktivnosti za školsku godinu 2009/2010. u kojem se pored ostalog predviđaju različite akcije čišćenja i uređivanja okoliša, sustavno i organizirano prikupljanje starog papira preko tvrtke „Kartonaža“ d.o.o. iz Ivanca koja je za te potrebe izradila 25 posebnih kartonskih Eko kutija. Nadalje kontinuirano praćenje potrošnje svih oblika energije, briga za rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste, obilježavanje značajnih datuma vezanih za ekologiju kao što su: „Dan močvara“, „Svjetski dan voda“, „Dan bez cigareta“, „Dan planeta Zemlja“, „Dan Sunca“ i sl. a na dan Sv. Ivana Nepomuka zaštitnika od poplava, čiji se kip nalazi na mostu u Klenovniku, škola planira imati svoj „Eko dan“ i kroz niz aktivnosti prije toga dana i na sam taj dan svi učenici i djelatnici škole ali i  mještani pokazati svoju opredijeljenost za ekološke i prirodne vrijednosti.

M.B.

   

 

 

 


ČLANOVI EKO - ODBORA

 

1. Mijo Barišić – ravnatelj škole

2. Ankica Džalto – pedagoginja

3. Kristina Kruhoberec – školski koordinator

4. Karmelka Car – školski koordinator

5. Saša Kralj – predstavnik administrativno-tehničkog osoblja

6. Ivana Canjuga – predstavnica učenika

7. Andrijana Čelig – predstavnica učenika

8. Barica Vuglovečki – predstavnica roditelja

9. Silvija Sonjarić – predstavnica Školskog odbora

10. Izidor Gladović – načelnik Općine

11. Martin Bunić – direktor Jedinstvo-kartonaža d.o.o. Ivanec

12. Dr. Andrija Golub – ravnatelj Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik

13. Željko Pintarić – vlasnik marketa „Barbara“

14. Jadranka Oštarjaš – vlasnica cvjećarne „Orhideja“

 

 


EKO - PATROLE

 

1. patrola

Nikola Gladović, 1.r.

Helena Kralj, 1.r

Slavko Bunić, 2.r

Nikolina Ernečić, 2.r

Laura Škvarić, 3.r

Lana Srednoselec, 3.r

 

2. patrola

Silvestar Kapustić, 4.r

Matija Husnjak, 4.r.

Ivana Oreški, 5.r.

Stjepan Solina, 5.r.

 

3. patrola

Luka Bunić, 6.r.

Dejan Hojsak, 6.r.

Barbara Hunjet, 7.r

Barbara Lukavski, 7.r.

 

 


OŠ KLENOVNIK EKO - ŠKOLA

U listopadu ove godine učiteljsko vijeće OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika donijelo je odluku o uključivanju škole u međunarodni program Eko-škole.

Cilj priključivanja ovom programu je veća briga učenika i učitelja ove škole za ekološko gospodarenje otpadom ali i briga za zaštićene biljne i životinjske vrste ovog kraja kao i racionalna i ekonomična potrošnja energije i korištenje alternativnih energenata. Da misle djelovati i van okvira svoje škole pokazali su uključivanjem u eko-odbor škole vanjske članove koji ih podupiru, od gospodarstvenika do načelnika općine. Među onima koji podupiru nastojanja učenika i učitelja da ekološki osvijeste prije svega učenike i djelatnike škole a onda i pripadnike šire zajednice je i renomirana tvrtka za proizvodnju kartonske ambalaže iz Ivanca „Kartonaža d.o.o.“. U utorak, 17. studenog je direktor te tvrtke gospodin Martin Bunić bio gost škole i tom prigodom je učenicima održao kratko predavanje o važnosti razvrstavanja otpada i sakupljanja papira od kojeg se recikliranjem dobije novi poluproizvod iz kojeg se onda u tvrtki gospodina Bunića izrađuje kartonska ambalaža za različite proizvode. S financijske strane gledano nema velike koristi od skupljanja papira ali dugoročno i ekološki gledano korist je višestruka jer pored toga što se učenici uče pravilnom gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša, štedi se i energija koja je potrebna za dobivanje papira a najvažnije je što se korištenjem recikliranog papira čuvaju šume koje čine pluća našeg planeta rekao je između ostalog gospodin Bunić. Kako je odgovorno i savjesno postupanje sa otpadom trajno opredjeljenje škole gospodin Bunić i njegova tvrtka su izradili za potrebe škole posebne kutije sa natpisom Eko-škole Klenovnik u koje će učenici sakupljati papir a djelatnici tvrtke „Kartonaža“ će ga redovito odvoziti i zajedno sa svojim otpadnim papirima slati u reciklažu.

Na kraju je gostu i partneru u zajedničkom projektu zahvalio ravnatelj škole gospodin Mijo Barišić i poklonio prigodan dar „licitarsko srce“ rad učenika istoimene učeničke zadruge koji je usput rečeno na nedavno održanoj državnoj smotri učeničkih zadruga u Puli proglašen „Najproizvodom“.

M.B.

    

 
Dokumenti
Lista linkova je prazna

E-dnevnik za učenike i roditelje


Korisni linkovi
Školstvo

Novosti


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2010.

Ukupno: 316829
Ovaj mjesec: 2956
Ovaj tjedan: 269
Danas: 3

TražilicaDUZS
preskoči na navigaciju